Konservatif Diş Tedavisi
Diş hekimliğinde konservatif tedavi, diş hekiminin çürük oluşmasını engelleme çabalarından başlar, oluşan çürüğü fazla ilerlemeden tedavi etmeye veya çürüğü temizleyerek kaybolan diş dokusunu onarmaya kadar uzanır.
Konservatif Diş Tedavisi
Diş hekimliğinde konservatif tedavi, diş hekiminin çürük oluşmasını engelleme çabalarından başlar, oluşan çürüğü fazla ilerlemeden tedavi etmeye veya çürüğü temizleyerek kaybolan diş dokusunu onarmaya kadar uzanır. Hastanın, ilk ziyaretinde alınan anamnezi (şikâyetinin ve genel sağlık durumunun hikâyesi), çekilen röntgenler sonucunda konulan tanı, hekimi konservatif veya endodontik tedavi konusunda bir seçim yapmaya götürür. En basit konservatif tedavi; çürüğün oluşumunu engelleyecek önerilerdir. En bilineni ve yaygını ise çürük oluşan bir dişin, dolgu malzemeleri yardımıyla onarılmasıdır.
Dişlerde dolgu yapımı için, diş dokusunun çeşitli nedenlerle bozulmuş olması gerektir (çürük, aşınma, renk ve yapı bozukluğu, gelişimsel, travma vs.). Yapılan dolgu yardımıyla doğal dişe, kaybolan estetik ve fonksiyonunun geri verilmesi amaçlanır. Dolgu yapımı için çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılan dolgu malzemeleri; amalgam, kompozit materyalleri (Estetik Dolgu) ve porselen dir. Günümüzde amalgam (gümüş içerikli ve gümüş renkli) dolguların kullanımı azalırken, doğal diş rengindeki kompozit ve porselen dolguların kullanımı artmaktadır.
Diş Dolgusu Çeşitleri
Amalgam Dolgular
Metal dolgu olarak da bilinir. Amalgam gümüş, kalay ve bakır alaşımının civa ile reaksiyona girmesiyle elde edilir. Civa, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi oluşturur. Dolgudaki civa zehirli değildir, diğer metallerle birleştiğinde zararsız hale gelir. Süregelen yaşantımızda su, hava ve yiyeceklerden alınan miktardan çok daha azdır. Amalgam dolgu en uzun ömürlü, dayanıklı ve kolay uygulanabilir dolgu çeşididir.
Amalgam Dolgu Hangi Durumlarda Uygulanır?
-Aşırı çiğneme küvetleri gelebilecek bölgelerde, büyük çürüklü arka gurup dişlerde.
-Aşırı ve derin çürük (doku kaybı olan) dişlerde.
-Tükürük kontrolünün güç olduğu hastalarda.
-Civa ve metal alerjisi olmayan hastalarda..
Amalgam dolgu uygulandıktan sonra 2 saat boyunca çiğneme yapılmaması ve takip eden 24 saatte sert ve yapışkan gıdaların o bölgede kullanılmaması istenir. Dolgunun ömrünü uzatma ve varsa yüksekliği yok etmek amacı ile 24 saat sonra parlatma (polisaj) işlemi yapılır.
Derin çürüklere uygulanmış amalgam dolgulardan sonra ilgili dişte kısa süreli sıcak-soğuk hassasiyeti gelişebilir.